AntiOxidants z astaksantyna - siła przeciwutleniaczy

Inne preparaty

Start AntiOxidants z astaksantyna - siła przeciwutleniaczy
AntiOxidants z astaksantyna - siła przeciwutleniaczy

AntiOxidants z astaksantyną

Uwaga:
Producent - preparatu AntiOxidants z astaksantyną chwilowo zawiesił produkcję. 
Dlatego opis zostaje, ale linki prowadzą do nowego preparatu z Astaksantyną.


Suplement diety AntiOxidants z astaksantyną to kompozycja innowacyjnych składników o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwutleniającym. Skład tego preparatu zapewnia wiele korzyści dla zdrowia i urody:

 

- Olej z nasion ogórecznika -

Olej z nasion zalecany jest przy leczeniu nerwic, depresji, schizofrenii, a także przy wzmożonym wysiłku umysłowym i fizycznym, w czasie menopauzy. Działa korzystnie na ośrodki mózgowe, poprawia krążenie i pracę gruczołów dokrewnych.
Brak zawartego w oleju z nasion ogórecznika kwasu GLA powoduje, ze skóra staje się sucha i traci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją.

- Wyciąg suchy z nasion kakaowca -

Substancja zawierająca m.in. anandamid, neuroprzekaźnik fenetyloaminy (PEA), teobrominę i ponad 100 innych związków. Posiada właściwości pobudzające, nieco słabsze od kofeiny. Poprawia ogólne samopoczucie, podnosi nastrój. Wykazuje działanie regenerujące, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i fosforu oraz witamin A, E i B. Obniża ciśnienie krwi. Zawiera polifenole wykazujące silne działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu.

Więcej informacji można znaleźć w artykule: Kakao - smakołyk dobrze wpływający na zdrowie

- Witamina C -

Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórkach ciała.

- Wyciąg z zielonej herbaty -

Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości, poprawia także wrażliwość na insulinę u myszy. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu placebo. Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych ludzi.

Więcej informacji można znaleźć w artykule: Herbata - Łyk zdrowia.

-  Kwas hialuronowy -

Kwas hialuronowy to związek, który wiąże wodę w skórze właściwej. Może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skóry. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody. Kwas hialuronowy jest również głównym składnikiem mazi stawowej. Jest odpowiedzialny za lepkość mazi, smarowanie powierzchni stawowych, dyfuzję substancji odżywczych i odżywianie chrząstki oraz jest buforem mechanicznym chroniącym komórki przed zgniataniem. W stawie kwas hialuronowy indukuje endogenne wytwarzanie samego siebie przez komórki zwane ß-synowiocytami.

- Likopen -

Likopen może zatrzymywać procesy rakowacenia, jednak sposób w jaki działa nie został jeszcze poznany. Prawdopodobnie powoduje on odbudowę połączeń międzykomórkowych, tak jak to ma miejsce w działaniu innych karotenoidów. Udowodniono że spożywanie pomidorów chroni układ pokarmowy przed nowotworami i zmniejsza o 50% ryzyko śmierci z powodu nowotworu u ludzi w podeszłym wieku. Produkty zawierające likopen powinny być polecane mężczyznom którzy są w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty lub już mają te chorobę. Substancja ta przeciwdziała agregacji płytek krwi i tworzeniu skrzepów oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Likopen może zmniejszać ryzyko zawału serca i ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

- Lecytyna sojowa  -

W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej - chroni osłonkę mielinową, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, bierze udział w gospodarce cholesterolem. W badaniach na szczurach wykazano, że lecytyna pochodząca z soi znacząco obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL. Wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem, jednakże nie ma znaczących dowodów na pozytywne działanie lecytyny u osób z demencją

- Wyciąg z guarany -

Guarana działa stymulująco, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Działanie guarany można w pewnym uproszczeniu przyrównać do działania kawy. Ponieważ jednak kofeina z guarany nieco wolniej się wchłania z przewodu pokarmowego, jej działanie utrzymuje się do 6 godzin, a więc ok. 2 godziny dłużej od kawy – jest przy tym jednak łagodniejsze, mniej intensywne. Guarana wykazuje poza tym działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów. Oprócz "zwyczajowej" postaci, guarana często sprzedawana jest w przystępniejszych formach – w tabletkach oraz kapsułkach, których zażywanie pozwala uniknąć jej wyjątkowo gorzkiego smaku.

Astaksantyna

- Witamina E (odpowiednik d-alfa tokoferolu) -

Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

- Luteina -

Luteina jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, gdyż chroni go przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki

- Astaksantyna w postaci płynnej -

Astaksantyna jest czerwonym barwnikiem który pochodzi z alg morskich, jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy spotykanych w naturze, ma wiele innych korzystnych właściwości na przykład: skuteczne blokowanie promieniowania ultrafioletowego, zmniejszenie wpływu glikacji i łagodzenie stanów zapalnych.

Więcej informacji można znaleźć w artykule: Astaksantyna - przeciwutleniacz o szerokim spektrum ochrony organizmu.

- Cynk -

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do właściwego działania całego organizmu. Jest niezastąpiony w wytwarzaniu białek i kwasów nukleinowych które przechowują informacje genetyczne niezbędne w wytwarzaniu zdrowych komórek. Zarządza kurczliwością mięśni i współuczestniczy w wytwarzaniu insuliny. Cynk utrzymuje właściwe stężenia witaminy A w organizmie. Dobrze działa na funkcje poznawcze mózgu, szczególnie u osób starszych. Cynk pomaga w procesie mineralizacji kości i tworzenia tkanek.

Więcej informacji można znaleźć w artykule: Selen, Cynk i Mangan - niezbędne mikroelementy.

- Koenzym Q10 -

Substancja o działaniu przeciwutleniającym, rozpuszczalna w tłuszczach, stanowiąca fizjologiczny antyoksydant . Bierze udział w procesach powstawania energii (ATP), jest elementem tzw. łańcucha oddechowego -odpowiada za transport protonów.

- Mieszanina tokoferoli w postaci płynnej -

Inaczej Witamina E

- Miedź -

Miedź jest mikroelementem występującym w centrach aktywnych wielu enzymów. Znajduje się tam, ze względu na łatwość pobierania i oddawania elektronu w czasie zmiany stopnia utlenienia. Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wchodzi w skład hemocyjaniny, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu o działaniu przeciwutleniającym, chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej (wiązania krzyżowe w cząsteczkach kolagenu i elastyny katalizowane przez oksydazę lizylową) i syntezie prostaglandyn, związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.

- Witamina A -

Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji:
- odgrywa istotną rola w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka.
- odpowiada za integralność błon komórkowych
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zarówno pokrywających jak wydzielniczych i czuciowych
- reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu
- utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
- zapewnienia normalny wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej
- chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami

- Witamina D3 -

Oto niektóre korzyści z utrzymywania właściwego poziomu witaminy D:
- Osteoporoza i złamania kości: Wyższe dawki witaminy D mogą pomóc w zapobieganiu osteoporozy i złamań kości u osób w podeszłym wieku
- Siła: Suplementacja witaminy D może zwiększyć siłę fizyczną w obu parach kończyn górnych i dolnych
- Rak: Witamina D może pomóc w zapobieganiu raka. W jednym badaniu wykazano że dawka 1100 IU dziennie, wraz z wapniem, zmniejszyła ryzyka wystąpienia raka o 60%
- Depresja: Badania wykazały że witamina D powoduje łagodną redukcję nasilenia objawów u osób z depresją
- Cukrzyca typu 1: W jednym z badań stwierdzono że dawka 2000 IU witaminy D dziennie u niemowląt zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 o 78%
- Śmiertelność: Niektóre badania wykazały że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko śmierci podczas pobytu w szpitalach, badaniach i diagnozowaniu lekarskim co oznacza że może pomóc żyć dłużej.

Więcej informacji można znaleźć w artykułach:
D3 - witamina słońca;
Witamina D: Wszystko co powinieneś wiedzieć;
8 powodów aby dbać o odpowiedni poziom witaminy D.

- Selen -

Selen odgrywa ważną rolę w organizmie. Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami).

Więcej informacji można znaleźć w artykule: Selen, Cynk i Mangan - niezbędne mikroelementy.

Skład w 1 kapsułce AntiOxidants z astaksantyną LICAPS:

- Olej z nasion ogórecznika - 280mg
zawierający kwas gamma-linolenowy - 55mg,
- Wyciąg suchy z nasion kakaowca - 60mg
zawierający polifenole - 7,2 mg
- Witamina C - 40 mg,
- Wyciąg z zielonej herbaty - 25 mg,
- Kwas hialuronowy - 10 mg,
- Likopen - 12,5 mg,
- Lecytyna sojowa  - 11,,2 mg
zawierająca fosfolipidy - 7 mg,
- Wyciąg z guarany - 10 mg
zawierający kofeinę - 1 mg,
- Witamina E (odpowiednik d-alfa tokoferolu) - 6 mg,
- Luteina - 6 mg,
- Astaksantyna w postaci płynnej 40% - 6 mg,
- Cynk - 5 mg,
- Koenzym Q10 - 5 mg,
- Mieszanina tokoferoli w postaci płynnej - 2,5 mg,
- Miedż - 0,5 mg,
- Witamina A - 400 µg,
- Witamina D3 - 5 µg,
- Selen - 30 µg.

Sposób użycia:
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1-2 kapsułki w trakcie posiłku popijając wodą.  Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

Astaksantyna