Miody Manuka Właściwości lecznicze miodów Manuka O miodach Manuka i innych

Inne preparaty

Start Miody Manuka
Miody Manuka Właściwości lecznicze miodów Manuka O miodach Manuka i innych

Leczenie miodem
Większość materiałów publikowanych w tym dziale zaczerpnęliśmy ze strony
www.leczeniemiodem.pl

Ogólnie o miodach według Wikipedii>>>

Miód WikipediaMiód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady.

Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć.
[...]
Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.

Z uwagi na stopień krystalizacji dojrzałego miodu wyróżnia się miód w stanie płynnym (patoka) oraz skrystalizowany (krupiec). Tyle z Wikipedii.

 

Miody Manuka MGO
Miody manuka

Ciekawostki na temat miodu i pszczół.
W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia!!!

Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach. W zależności od gatunku rośliny, z której pszczoły zebrały pyłek, miody różnią się od siebie konsystencją, barwą, zapachem i smakiem. Od tej ciężkiej pracy wykonywanej przez pszczoły pochodzi powiedzenie: Pracowity jak pszczoła.

Rzadko w niektórych rejonach (na przykład na Kaukazie) występują trujące odmiany miodu. Ich szkodliwość wynika z właściwości nektaru. Typowym przykładem rośliny o trującym nektarze jest Różanecznik pontyjski. Zatrucie takim miodem, mimo ciężkiego przebiegu jest niegroźne dla życia i mija po kilkunastu godzinach.

Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną.

Przed wynalezieniem cukru, miód był jedynym, dostępnym słodkim produktem.

Zbadano, że pszczoła wracając do ula z nektarem i obnóżem pyłku – dźwiga ciężar równy połowie wagi jej ciała.

Królowa pszczół żyje od 4 do 7 lat, a robotnice w okresie letnim od 40 do 50 dni, mimo że wykluwają się z takich samych jaj.

Z miodu robiono tak zwane napoje miłosne, czyli afrodyzjaki.

Krystalizacja naturalnego miodu pszczelego następuje zwykle po 2-4 miesiącach od miodobrania. Jeśli krystalizacja nie występuje może oznaczać to, że miód jest mieszaniną różnych składników – niekoniecznie naturalnych.

1 litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg. Oznacza to, że jest cięższy od wody o około 40%.

Miód jest produktem wysokokalorycznym. Tylko 1 kg miodu dostarcza około 3300 kcal. Idealnie nadaje się dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety sportowców, alpinistów i nurków.

Wśród wielu gatunków miodów wyróżnia się
Miód Manuka – w stanie płynnym kolor dość ciemny. Jest to miód uzyskiwany na Nowej Zelandii z kwiatów rośliny manuka. Ostry w smaku, intensywny w zapachu, ma bardzo cenione właściwości lecznicze. Miody te są segregowane na podstawie siły oddziaływania wyrażanej czynnikiem UMF (Unique Manuka Factor) lub MGO (od ilości czynnika methylglyoxal opisanego przez profesora Thomasa Henle’a). (Wikipedia)

Polecane przez nas miody Manuka oznaczane są w najnowocześniejszym systemie MGO. Szczególną popularnością cieszy się Miód Manuka MGO 400+ w opakowaniach 500 g. którego stosunek ceny do właściwości leczniczych jest najkorzystniejszy.

Miody Manuka MGO
Miody manuka

Manuka (Leptospermum scoparium) to krzew z rodziny mirtowate pochodzący z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.

Kwiaty ManukaManuka to łatwo rozmnażający się krzew, wytrzymały na bardzo trudne warunki glebowe. Osiąga wysokość od 2 do 5 metrów. Jest to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu i małych, szpiczasto zakończonych liściach (o długości 7-20 mm i 2-6 mm szerokości). Kwiaty są białe, gdzieniegdzie zaróżowione, o średnicy od 8 do 15 mm (rzadko do 25 mm), z pięcioma płatkami. Ich kształt przypomina gwiazdę.

W Nowej Zelandii używana jest nazwa manuka, która pochodzi z języka maoryskiego – mānuka. W Australii jest powszechna nazwa drzewo herbaciane - podobno określenie to powstało dzięki Cookowi, który parzył "herbatę" z liści tego drzewa,
Drewno manuki jest wytrzymałe i twarde. Często wykorzystuje się je do robienia trzonków narzędzi,
Dym z palonego drewna Manuka nadaje charakterystyczny smak wędzonemu mięsu i rybom,
Roślina miododajna.
Źródło - Wikipedia.

Miody Manuka MGO
Miody manuka