Ovobiovita

Inne preparaty

Start Ovobiovita - Kapsuła życia
Ovobiovita - Kapsuła Życia

ovobiovitaOVOBIOVITA Kapsuła Życia to preparat stworzony z myślą o odnowie komórkowej organizmu. Dzięki zawartości fosfolipidów pozyskiwanych z kurzego jajka, zwanych ovofosfolipidami wspomaga proces rewitalizacji organizmu, po przebytych chorobach, w tym również po chemio-terapii. Ovofosforlipidy to jedna z fundamentalnych substancji życia, szczególnie ważna dla funkcji mózgu, serca i wątroby. Regulują ciśnienie tętnicze, mają działanie antystresowe i regeneracyjne.
Pojemność: 250ml

Ovobiovita
Producent: Klaster Nutribiomed.

Ovofosfolipidy, czyli lipidy pochodzenia zwierzęcego zostały pozyskane w wyniku pięcioletniego projektu „ovocura”, którego celem było podniesienie medycznej wartości kurzego jajka. Efekt ten  uzyskano podając kurom specjalnie w tym celu opatentowaną paszę, zawierającą, m.in. torf i algi morskie. Składniki preparatu dobrane zostały w sposób, pozwalający na wielokierunkowe wsparcie prawidłowych funkcji organizmu.


Ovobiovita
ovobiovita

Ovobiovita jest przeznaczona dla osób:

  • z zaburzeniami układu sercowo- naczyniowego
  • w szczególności ze zwiększonym poziomem cholesterolu i/lub z nadciśnieniem tętniczym
  • intensywnie pracujących umysłowo, narażonych na długotrwały wysiłek i stres, borykających się z zaburzeniami koncentracji i pamięci
  • problemami pracy wątroby i nerek
  • w celu wzmocnienia ogólnej kondycji psychofizycznej organizmu.
  • Przy rewitalizacji organizmu po przebytych chorobach, w tym po chemio-terapii.


W czym tkwi wyższość fosfolipidów zwierzęcych nad roślinnymi?
Jak do tej pory jedyną drogą uzyskiwania jednego z rodzajów fosfotłuszczowców- lecytyny był proces rafinacji odpadów tłuszczu sojowego lub rzepakowego, w których jej zawartość wynosi tylko
2 %.  Jajko kurze w suchej masie zwiera ich 20%. Bogate jest w składniki bakteriobójcze, zapobiegające powstawaniu nowotworów, fosfolipidy i witaminy. Te substancje podczas trawienia zostają przekształcone w ważne składniki budulcowe jak aminokwasy i kwasy tłuszczowe.  Jajka wzbogacone, uzyskane dzięki projektowi Ovocura zawierają 12 razy więcej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA) w porównaniu do zwykłych spożywczych jaj. Ponadto uzyskany efekt wbudowania kwasów z grupy n-3 do struktury „wzbogaconych ovofosfolipidów” daje maksymalną przyswajalność, nieporównywalnie większą w stosunku do suplementów rynkowych, zawierających fosfolipidy roślinne, w których kwasy EPA i DHA występują w formie trójglicerydów.

Produkt uzyskano w wyniku pięcioletniego projektu Ovocura, nad którym pracowało 233 naukowców. Projektowi przyznano 17 patentów i dwie nagrody Złoty Otis w kategorii Debiut Roku 2014 oraz Preparaty Immunostymulujące. Skład preparatu został opracowany przez profesora Tadeusza Trziszkę w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. oraz doktora Henryka Różańskiego doktora nauk biologicznych z zakresu medycyny.

OPIS SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH ZAWARTYCH W PREPARACIE:
OVOFOSFOLIPIDY (wzbogacone) – zawarte w produkcie są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej metody naturalnego wzbogacania jaj i innowacyjnej technologii izolacji ovofosfolipidów, które są nośnikami długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA, EPA, DHA),zawierają również cholinę.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) - przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i prawidłowego widzenia.

Cholina – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, metabolizmu tłuszczów oraz prawidłowego funkcjonowania wątroby.

Zielona herbata – wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować normalny poziom cholesterolu, pomaga zachować prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych.

Witania ospała – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych działa relaksująco i adaptogennie. Korzystnie wpływa na aktywność umysłową i układ krążenia. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego. Pozwala na zachowanie prawidłowego stanu zdrowia skóry.

Mięta pieprzowa
– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze, enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Mięta wspomaga zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. dobrostan psychiczny, prawidłowy sen).

Kurkuma – wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Żeń-szeń – wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i utrzymuje właściwy poziom glikemii, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz prawidłowe funkcje psychologiczne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Eleuterokok kolczasty – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Uczestniczy w prawidłowym metabolizmie glukozy, uczestniczy w utrzymaniu właściwego profilu glikemicznego.

Cytryniec chiński – Wykazuje działanie antyoksydacyjne (wspomagające ochronę komórek), korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, wykazuje działanie adaptogenne (prawidłowe funkcje psychologiczne),wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego itrawiennego.

Różeniec górski – wspomaga pracę serca, układu krwionośnego i oddechowego. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego. Działa antyoksydacyjnie i adaptogennie. Wspomaga prawidłowe funkcje psychologiczne.

Ekstrakt z aksamitki – bogaty w luteinę składnik pokarmowy zaliczany do rodziny karotenoidów.

Olejki eteryczne z eukaliptusa i mięty – wspomagają zdrowie układu oddechowego, wywołują kojący i przyjemny wpływ na gardło, krtań i struny głosowe. Dają pozytywny efekt smakowo-zapachowy.

Ovobiovita
ovobiovita

Sposób użycia:

Przed użyciem należy wstrząsnąć.

Dawkowanie:
opakowanie Ovobiovity jest zaprojektowane na taką ilość preparatu dla jednej osoby, po której można zaobserwować
jego działanie.
Dlatego zakładane są dwa dawkowania:

profilaktycznie: 15 ml (to jest 1 łyżka stołowa dziennie)

dla osób działających w warunkach zwiększonego obciążenia organizmu a także w jego wyczerpaniu lub nadmiernym osłabieniu (np po chorobie, lub ciężkiej terapii): 30 ml (2 łyżki stołowe dziennie).

Przy dawkowaniu odbiegającym od zaleceń, trudno jest ocenić działanie preparatu, jednak należy założyć, że efekty nie będą zgodne z tymi, które występują przy właściwym dawkowaniu.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Sposób przechowywania:
o otwarciu przechowywać w temp. 3-7 stopni C, najlepiej w lodówce. Przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.