Witamina K2 - nowe właściwości chroniące zdrowie.

Inne preparaty

Start Witamina K2 - nowe właściwości chroniące zdrowie.
Witamina K2 - nowe właściwości chroniące zdrowie.

 

Badania opublikowane przez European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) wykazały że zwiększone spożycie witaminy K2 może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty o 35 procent. Autorzy zwracają uwagę że działanie witaminy K2 było najbardziej widoczne przy zaawansowanym raku prostaty i co ważne, witamina K1 nie ma żadnego wpływu na tą zależność ( 1 ).

Odkrycia dokonano na podstawie danych zebranych z grupy ponad 11.000 mężczyzn biorących udział w badaniach EPIC w Heidelbergu. Dodaje to kolejną pozytywną właściwość witaminie K2, która bardzo dobrze wpływa na zdrowie kości, układu krążenia, skóry i mózgu.

Witamina Holistic K2 MK-7
Witamina K2 MenaQ-7

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z pozytywnych właściwości witaminy K2. Witaminy K są niedoceniane i do niedawna źle oceniane, zarówno w środowisku naukowym jak i przez ogół społeczeństwa.

Powszechnie uważa się że działanie witaminy K ogranicza się do udziału w procesie krzepnięcia krwi. Innym popularnym błędem jest przekonanie że witaminy K1 i K2 są różnymi formami tej samej witaminy - działającymi na te same funkcje fizjologiczne.

Nowe dowody wskazują że rola witaminy K2 w organizmie wykracza daleko poza wpływ na krzepnięcie krwi, pomaga ona w ochronie organizmu przed chorobami serca, dobrze wpływa na zdrowie skóry, wspiera tworzenie mocnych kości, wspomaga funkcje mózgu, pomaga w rozwoju i wzroście tkanek oraz w zapobieganiu powstawania komórek rakowych. W rzeczywistości witamina K2 ma tak wiele funkcji nie związanych z witaminą K1, że wielu naukowców twierdzi że witaminy K1 i K2 powinny być traktowane jako dwie różne witaminy z oddzielną nazwą.

Badanie epidemiologiczne z Holandii pokazuje wpływ witaminy K2 na choroby układu krwionośnego. Naukowcy zebrali dane na temat wpływu spożycia witaminy K u 4807 pacjentów w latach od 1990 do 1993, u których mierzono stopień chorób sercowych, oraz którzy zmarli z powodu chorób serca i jak to związane jest z przyjmowaniem witaminy K2 i zwapnieniem tętnic. Okazało się że zwapnienie naczyń krwionośnych jest powiązane z późniejszymi chorobami serca. Pacjenci przyjmujący największe dawki witaminy K2 byli, mniej o 52 procent, narażeni na poważne zwapnienie tętnic, 41 procent mniej narażeni na choroby serca i 57 procent mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca. Jednocześnie stwierdzono że spożycie witaminy K1 nie miało żadnego wpływu na choroby sercowo-naczyniowe ( 2 ).

Witamina Holistic K2 MK-7
Witamina K2 MenaQ-7

Witamina K1 jest wykorzystywana tylko w wątrobie, aktywuje białka odpowiedzialne za krzepnięcie krwi, natomiast witamina K2 jest używana w szeregu innych tkanek, pomaga przetransportować wapń w odpowiednie miejsca, to znaczy do kości i zębów, oraz zapobiega osadzaniu się w miejscach do tego nie przeznaczonych, na przykład w tkankach miękkich (żyły, tętnice itd.) ( 3 ). Departament rolnictwa w USA (United States Department of Agriculture - USDA) uznając różne role witaminy K1 i K2 w organizmie, po raz pierwszy w 2006 roku określił zawartość witaminy K2 w pożywieniu ( 4 ).

Innym częstym błędem jest przekonanie że ludzie posiadają zdolność do przekształcania witaminy K1 na witaminę K2 i nie potrzebują witaminy K2. Ilość witaminy K1 w typowej diecie jest dziesięć razy większa niż witaminy K2 i z tego powodu większość naukowców i lekarzy uznało uzupełnianie witaminy K2 za bardzo ważne. Prawie wszystkie zwierzęta potrafią przekonwertować witaminę K1 na K2, ale znaczna ilość dowodów pokazuje że ludzie wymagają wzbogacenia diety o K2 żeby uzyskać i utrzymać optymalny stan zdrowia. Najważniejszym dowodem na to że ludzie wymagają uzupełniania witaminy K2 w diecie jest to, że zarówno badania epidemiologiczne jak i kliniczne pokazują większą uniwersalność witaminy K2. Wysoki poziom witaminy K2 powoduje mniejsze ryzyko chorób serca u ludzi, podczas gdy spożycie K1 nie zmniejsza tego ryzyka ( 2 ), witamina K2 jest co najmniej trzy razy skuteczniejsza w aktywowaniu białek związanych z metabolizmem szkieletowym, niż witamina K1 ( 5 ) i oczywiście badania wspomniane na początku artykułu na temat roli witaminy K2 w leczeniu raka prostaty, na który witamina K1 nie miała żadnego wpływu.

Wcześniej uważano że bakterie jelitowe są głównym czynnikiem przyczyniającym się do poziomu witaminy K1 i K2 w organizmie, jednak większość dowodów przeczy temu stwierdzeniu. Większość witaminy K2 wytworzonej w jelicie jest osadzana wewnątrz błony bakteryjnej i nie jest wchłaniana. Tak więc produkcja jelitowa witaminy K2 praktycznie nie ma wpływu na ogólny poziom witaminy K2. ( 6 )

Sfermentowane produkty spożywcze, takie jak sery, kapustą i natto (Japońska potrawa z fermentowanych ziaren soi) zawierają  witaminę K2. Natto zawiera najwyższe zmierzone stężenie K2 w żywności, dodatkowo w formie MK-7, która jak wykazały badania jest najlepiej przyswajalną formą tej witaminy. Ostatnie badania wykazały że witamina K2 MK-7 znacząco zwiększa ilość białka (osteokalcyny) które jest wytwarzane przez komórki tworzące kości (osteoblasty) u ludzi a tym samym zapobiega osteoporozie wzmacniając kości ( 7 ).

Nowe badania które poszerzają naszą wiedzę odnośnie roli witaminy K2 są publikowane w szybkim tempie. Jednak już teraz wiadomo że witamina K2 jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia człowieka.

Witamina Holistic K2 MK-7
Witamina K2 MenaQ-7

 

Przypisy:

1 "Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg)" Katharina Nimptsch,Sabine Rohrmann, and Jakob Linseisen
2 "Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study." Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC.
3 "Vitamin K does not prevent soft tissue mineralization in a mouse model of pseudoxanthoma elasticum" Christopher Brampton, Yukiko Yamaguchi, Olivier Vanakker, Lut Van Laer, Li-Hsieh Chen, Manoj Thakore, Anne De Paepe, Viola Pomozi, Pál T Szabó, Ludovic Martin, András Váradi and Olivier Le Saux.
4 "Vitamin K Contents of Grains, Cereals, Fast-Food Breakfasts, and Baked Goods" Dan W. Ferreira, David B. Haytowitz, Michele A. Tassinari, James W. Peterson and Sarah L. Booth.
5 "Vitamin K–containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7" Leon J. Schurgers1, Kirsten J. F. Teunissen, Karly Hamulyák, Marjo H. J. Knapen, Hogne Vik and Cees Vermeer.
6 "Alternative respiratory pathways of Escherichia coli: energetics and transcriptional regulation in response to electron acceptors." Unden G., Bongaerts J.
7 "Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Effect of food matrix on circulating vitamin K concentrations." Schurgers LJ, Vermeer C.

 

 

Źródła:

www.wikipedia.org
chriskresser.com/vitamin-k2-the-missing-nutrient