Właściwości zdrowotne Graviola Flaszowiec miękkociernisty guanábana graviola Annona muricata L.

Inne preparaty

Start Graviola i jej liście
Flaszowiec miękkociernisty, guanábana, graviola (Annona muricata L.)

Siła natury

Graviola

https://pl.wikipedia.org/wiki/Flaszowiec_mękkociernisty o Gravioli:

Flaszowiec miękkociernisty, guanábana, graviola (Annona muricata L.) – gatunek małego drzewa, dorastającego do 10 m wysokości. Flaszowiec miękkociernisty pochodzi z Ameryki Środkowej i Antyli. Kwitnie przez cały rok, a jadalne owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Głównym rejonem uprawy jest Ameryka Środkowa.

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.

Liście
Podługowate, zimozielone, do 20 cm długości, naprzemianległe, ciemnozielone. Górna powierzchnia błyszcząca, dolna matowa.
Kwiaty
Wyrastają pojedynczo lub zebrane po kilka. Płatki korony zielonkawożółte, mięsiste, sercowate, do 5 cm długości i szerokości. Wyrastają w dwóch okółkach po 3 płatki. Pręciki i owocolistki liczne, gęsto upakowane.
Owoce
Duże, długości do 35 cm, o wadze do 6 kg (zwykle mniejsze, do 3 kg), kształtu nerkowatego, pokryte zieloną skórką podzieloną na pola, na każdym znajduje się kolec. Miąższ jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami długości do 2 cm. Smak bardzo oryginalny, słodkawo-kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy.

Sztuka kulinarna: Owoce spożywa się na surowo i suszone. Służą też do sporządzania orzeźwiającego napoju wieloowocowego, lodów, sałatek owocowych i deserów, a także przetworów. Owoce wzmagają wydzielanie mleka u matek karmiących. Wykorzystuje się je jako przyprawę do lodów oraz na orzeźwiające soki i w preparatach odstraszających insekty.
Roślina lecznicza: Kora ma właściwości antybakteryjne i przeciw wrzodowe.

Dziwnym trafem Wiki nie wspomina o zdrowotnych właściwości liści Gravioli.
Postaramy się to naprawić.
Zwróć uwagę, że autor fotografii świadomie ustawił ostrość na liściach, a nie na imponującym owocu.

Uwaga!
Nie wiem dlaczego, ale owoce Gravioli nazywają się Sour Sop co może wprowadzać duże zamieszanie w czasie poszukiwania informacji o Gravioli.

Pamiętaj!
Sour Sop to owoc gravioli, czyli Flaszowca miękkociernistego.

Pamiętaj!
Graviola znana jest najczęściej w Peru pod nazwa Guanábana (przede wszystkim jej owoc) i jest też często mylona z owocem o podobnej charakterystyce zewnętrznej i podobnych walorach smakowych zwanym Chirimoya (Annona cherimolia) Flaszowiec peruwiański, cherymoja, czerymoja.

Preparaty z Gravioli
Graviola

Tekst poniżej to artykuł dr José Antonio Yauri Guzmána,
który przez wiele lat współpracował ze słynnym zakonnikiem ojcem Szeligą.

Graviola.
(Annona muricata), znana również pod nazwa Graviola jest rośliną występującą w Peru na wybrzeżu. Roślina ta pochodzi jednak z części tropikalnych Ameryki Południowej, ale obecnie spotyka się ją w różnych krajach. Guanábano - Graviola najlepiej rozwija się na wysokościach od 1 do 1000 m n.p.m. Jest uważana za najbardziej tropikalna roślinę z gatunku roślin annona, ponieważ nie znosi zimna.

W Peru znane są przypadki osób chorych na raka, u których po zastosowaniu Gravioli nastąpiła ogromna poprawa stanu zdrowia, potwierdzona również odpowiednimi badaniami. Wiemy również, że stosowanie tej rośliny podczas chemioterapii zmniejsza wyraźnie typowe dolegliwości spowodowane chemioterapią.

Roślina znana w Peru pod nazwa Guanábana, została przebadany miedzy innymi przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA. Te badania wykazały, że liście Graviola skutecznie eliminują komórki nowotworowe miedzy innymi w płucach, piersiach, prostacie, trzustce i innych rodzajach raka. W związku z powyższym poleca sie to zioło przy kuracjach anty nowotworowych, likwidujących guzy. Zioło działa również bakteriobójczo. Zaleca się również to zioło przy nadciśnieniu, działa antydepresyjnie, przeciwstresowo, umożliwia spokojny sen, zmniejsza ból.

Aby jednak zagłębić się w terminologię i dokładnie poznać tę cudowną roślinę należy rozpocząć od początku, czyli od historii.

Graviola była hodowana jeszcze przed przybyciem Hiszpan do obecnego terytorium Peru. Wiemy o tym, ponieważ często można spotkać malowidła tej rośliny na ceramice z epoki przedkolumbijskiej, znalezionej na wybrzeżu peruwiańskim, również występuje ona na ceramice z kultury Chimú.

Annnona muricata - Grawiola jest małym drzewem, które może dochodzić do wysokości 10 metrów o dużych błyszczących liściach, koloru ciemnozielonego. Skórka owocu o średniej wielkości ma kształt owalny o powierzchni pokrytej grudkami i również ma kolor ciemnozielony. Natomiast środek owocu jest biały z czarnymi nasionami. Owoc ma smak kwaśno-słodki i jest wykorzystywany do wyrobów lodów, ciast, soków, marmolad, drinków oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jeżeli owoc jest niedojrzały to również służy jako warzywo po jego uprzednim ugotowaniu.

Graviola znana jest najczęściej w Peru pod nazwa Guanábana (przede wszystkim jej owoc) i jest też często mylona z owocem o podobnej charakterystyce zewnętrznej i podobnych walorach smakowych zwanym Chirimoya (Annona cherimolia).
Inne nazwy tego owocu to “masasamba”, “corosol”, “chachimán”, oraz “huana huana” i Sour Sop w Europie.

Poza Peru roślina ta znana jest przede wszystkim jako Graviola, lub Chirimoya brasilera (brazylijska chirimoya).
Poniżej podajemy skład chemiczny oraz wartość odżywczą tego owocu:
100 g owocu gravioli zawiera: Owoce gravioli
80.6% wilgoci
1,63 % włókna
0,73 % popiołów
0,31% tłuszczu
1,22 % białka
1,62% skrobi
0,021% witaminy C
15,63% cukrów (glukozy + fruktozy)
45,8 mg potasu
23 mg sodu
23,9 mg magnezu
26,0 mg fosforu
0,47 mg żelaza    

Inne właściwości Guanábana Gravioli
udowodnione przez badania laboratoryjne to:
Kora – właściwości antybakteryjne, działanie przeciwwrzodowe.
Nasiona + kora – działanie antypasożytnicze
Owoc – wzmaga wydzielanie mleka u matek karmiących.
Liście – mają działanie uspokajające, przeciwpadaczkowe, rozkurczowe, liście działają też przeciwko malarii oraz mają działanie przeciwcukrzycowe.

Badanie nad Graviolą - Annona Muricata zostały przeprowadzone i potwierdzone zostały jej właściwości w następujących krajach:

- USA
- Republika Guyana
- Indonezja
- Chiny
- Filipiny
- Surinam
- Trinidad i Tobago
- Republika Dominikana
- Puerto Rico
- Kolumbia
- Brazylia

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.

Aby zrozumieć właściwości lecznicze acetogeninów znajdujących się w guanábana, działających w chorobach zwyrodnieniowych i śmiertelnych, oraz w przypadku raka należy wyjaśnić pewne definicje:

Nowotwór jest to hiperplazja tkanki , której rezultatem jest anormalna liczba jej komórek (jest to tzw. ekspansja klonacyjna komórki zmienionej) w wyniku onkogenu (gen mogącego przekształcić prawidłowo rozwijające się komórki w nowotworowe). Onkogen występuje w jadrze komórek u osób, które mają w tym kierunku predyspozycje genetyczne. Onkogeny przekazywane są dziedzicznie i znajdują się w komórkach w postaci nieaktywnej. Nie zawsze się ujawniają , ponieważ są hamowane (powstrzymywane) przez geny normalne, które działają jako geny wstrzymujące, uniemożliwiające kontakt.

Onkogeniczny – termin ściśle powiązany z rakiem, chodzi tu o odporność komórki nowotworowej na leki stosowane w chemioterapii, oraz o mechanizm akcji.
Niektóre komórki rakowe wykształcają odporność na różnego rodzaju leki.
Doktor Mc Laughlin, badacz z uniwersytetu de Pardue z Kalifornii tłumaczy, że ta odporność, którą wykazuje niewielki procent komórek jest spowodowana tym, że rozwijają one tzw. balon średniej wielkości przez P-glikoproteine, która jest zdolna odrzucić leki chemioterapeutyczne, poza komórki , jeszcze przed tym jak komórki zdąża się przed nią obronić i przez co tzw. zapłon komórek onkogenicznych jest dalej aktywny.

Natomiast grupa roślin z gatunku annona zawiera tzw. acetogeniny. Badania realizowane na Uniwersytecie Pardue w Kalifornii udowodniły, ze acetogeniny zawarte w Gravioli mogą zatrzymać rozwój komórek odpowiedzialnych za rozwój nowotworu, oraz komórek nowotworowych , które są odporne na adriamycin (lek chemioterapeutyczny). Inne badania prowadzone na tym samym uniwersytecie wykazały , ze acetogeniny zawarte w guanábana mają ogromny potencjał. Okazuje się, ze działają 10.000 razy silniej niż adriamycin.
Badania prowadzone w latach 1998 – 2000 przez McLaughlin oraz przez Chih Hw, Chui HF wyjawiły, ze acetogeny blokują tworzenie tzw. ATF, czyli energii, której potrzebuje komórka nowotworowa do dalszego istnienia, niszcząc tzw. bombę uruchomianą przez P-glukoproteine.

Aktualnie właściwości antyrakowe guanábana (graviola) zostały wykorzystane i opatentowane przynajmniej przez 9 firm (koncernów) zagranicznych.

Preparaty z Gravioli
Graviola

Graviola jest rośliną, z której wykorzystuje do celów leczniczych nie tylko owoc, który obfituje w liczne właściwości odżywcze, posiadając przy tym bogaty zasób witamin, jak również do celów leczniczych wykorzystuje się korę, liście, kwiaty oraz nasiona.

Aktualnie widzimy, ze coraz częściej i coraz więcej aprobaty zyskuje sobie Graviola u lekarzy ze szpitali i z klinik prywatnych, specjalizujących się w chorobach onkologicznych, którzy niejednokrotnie stosują ją w leczeniu chorób nowotworowych.

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.

Bibliografia:
- Barriga R. Rodolfo:”Plantas Utiles de la Amazonia Peruana”. Concytec 1994 r.
- Brack E.Atonio: “Diccionario Enciclopédico de Plantas Utiles del Perú. PENUD 1996 r. Itd.
- Hugo Golberg: ”plantas con Actitud Antitumoral “ Congreso Fito 2000. Lima, Perú.