Stevija Stewia Stevia - Słodycz bez cukru i chemii

Inne preparaty

Start Stewia
Stevija Stewia Stevia - Słodycz bez cukru i chemii

SteviFit Gold Bezkaloryczny Słodzik Ekstrakt z Liści StewiiNaturalny słodzik. Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od tysięcy lat używana jest jako naturalny słodzik. Nie chcesz czy nie możesz jeść cukru? Dbasz o zdrowie i szczupłą sylwetkę? Stevia jest idealnym rozwiązaniem twoich problemów.

Słodziki ze stewii to ekstrakt substancji słodzących z liści Stevia Rebaudiana Bertoni. W przeciwieństwie do słodzących substancji chemicznych, takich jak aspartam, substancje słodzące zawarte w stewii są w 100% naturalne i absolutnie nieszkodliwe.

Słodziki stewii
Słodzik

Wikipedia o Stevii >>>
Stevia rebaudiana – gatunek roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción). Jest uprawiana w wielu rejonach świata.

Zastosowanie.
Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi.

Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych.

W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA.
W listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej jako środki słodzące oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960.

Stewia jest szeroko stosowana w krajach Dalekiego Wschodu - w Japonii od ok. 40 lat.

Stewiozyd zawarty w stevii jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.

Słodziki stewii
Słodzik

Więcej o Stewii przeczytasz tutaj
Stewia a zdrowie:
www.dieta-dla-zuchwalych.pl/stevija-stewia-stevia-dla-zuchwalych.html
Historia słodkiej stewii:
www.dieta-dla-zuchwalych.pl/stevija-stewia-stevia-dla-zuchwalych/slodzik-stevija-stewia-stevia-historia-stewii.html