Jak stosować miód manuka

Inne preparaty

Start Jak stosować Miód Manuka
Jak stosować miód manuka


Miód Manuka zastosowanie i działanie.

Wysokiej jakości Miód Manuka to połowa sukcesu. Druga połowa to właściwy sposób jego stosowania. Osoby, które nie są zadowolone z manuki, bardzo często nie wiedzą w jaki sposób należy ją spożywać lub używać aby osiągnąć najlepsze efekty.

Miody Manuka MGO
Miody manuka

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.

Często powtarzana ludowa mądrość, że miód najlepiej jest spożywać po rozpuszczeniu w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, doskonale sprawdza się w przypadku niemal wszystkich miodów, a co więcej - ma swoje uzasadnienie naukowe. Zawarta we wszystkich miodach oksydaza glukozy (enzym pochodzący od pszczół), która z tlenu i glukozy produkuje antybakteryjny nadtlenek wodoru (czyli mówiąc ludzkim językiem - wodę utlenioną), działa najefektywniej, gdy miód jest rozpuszczony w wodzie w proporcji 1 do 20. Należy jednak pamiętać że, wysoka temperatura niszczy oksydazę glukozy, a więc miód przegrzany miód traci swój potencjał antybakteryjny.

Inaczej jest w przypadku stosowania miodu manuka, którego silne właściwości antybakteryjne nie mają związku z oksydazą glukozy (która zresztą występuje również w tym miodzie), ale z wysokim stężeniem substancji aktywnych występujących w Miodzie Manuka.

Rozpuszczanie miodu Manuka w wodzie nie ma sensu i jest wręcz niewskazane!

Dlaczego?
Każdy pokarm czy płyn, który spożywamy, trafia do żołądka, gdzie natychmiast jest rozrzedzany przez sok żołądkowy, który jest produkowany w ilości około 1,5 litra na dobę. Jeśli zależy nam na efekcie zdrowotnym, to chcemy aby substancje aktywne zawarte w miodzie trafiły do układu pokarmowego w możliwie największym stężeniu, aby nawet po rozrzedzeniu mogły działać skutecznie.

Dlatego picie miodu manuka (a także każdego innego) rozpuszczonego w wodzie mija się z celem - potencjał antybakteryjny jest "rozmieniany na drobne".   Z powyższych powodów miód manuka najlepiej jest spożywać w następujący sposób:

  • na pusty żołądek (najlepiej rano, zaraz po obudzeniu, przed poranną szklanką wody czy herbaty)
  • im więcej tym lepiej (choć bez przesady, bo może zemdlić, a ponadto miód manuka nie jest tani), rozsądną ilością są 3 łyżeczki
  • po spożyciu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia przez co najmniej 20 minut

Miody Manuka MGO
Miody manuka

Jeśli chcemy spożywać miód manuka kilka razy w ciągu dnia, należy trzymać się następujących wskazówek jak stosować miód manuka:

  • trzy - cztery razy dziennie wystarczy
  • ostatni raz przed snem (można po myciu zębów - osoby z chorobami dziąseł będą zaskoczone tym, jak bardzo poprawi się ich stan już po kilku dniach, jeśli przed połknięciem miodu potrzymają go minutę w ustach; nie ma też obaw o próchnicę - miód manuka ma przecież właściwości antybakteryjne)
  • 30 minut przed i 20 minut po spożywaniu miodu manuka należy powstrzymać się od jedzenia i picia.

Stosowanie i wybór odpowiedniego Miodu Manuka ułatwi poniższa tabela Prosimy pamiętać, że Miód Manuka nie jest lekiem, tylko środkiem spożywczym. Nie może zastępować terapii zleconej przez lekarza.

Miód Manuka MGO 30+ (dawniej 5+) Miód smakowy, pyszny i wartościowy dodatek do codziennej zdrowej diety
Miód Manuka MGO 100+ (dawniej 10+) Zwiększanie odporności przeciw popularnym infekcjom bakteryjnym,poprawa ogólnego samopoczucia.
Miód Manuka MGO 250+ (dawniej 15+) Zwiększanie odporności i wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia w przypadku mniejszych, ale uciążliwych problemów zdrowotnych- wspomagająco przy lekkich i średnich przeziębieniach- wspomagająco przy lekkich postaciach problemów żołądkowych takich jak wrzody, helicobacter, refluks
Miód Manuka MGO 400+ (dawniej 20+) Zwiększanie odporności i wsparcie przy odzyskiwaniu zdrowia w przypadku poważniejszych infekcji- wspomagająco przy przeziębieniach i grypie- wspomagająco przy problemach żołądkowych- wspomagająco przy problemach żołądkowych i jelitowych, takich jak wrzody, helicobacter, refluks, IBS- wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne)
Miód Manuka MGO 550+ (dawniej 23+) Wsparcie intensywnego leczenia trudnych i chronicznych infekcji- wspomagająco przy przeziębieniach i grypie- wspomagająco przy problemach żołądkowych- wspomagająco przy problemach żołądkowych i jelitowych, takich jak wrzody, helicobacter, refluks, IBS- wspomagająco przy problemach skórnych (np. egzema, trądzik) i trudno gojących się ranach (np. stopa cukrzycowa, odleżyny, zakażenia bakteryjne)- wspomagająco przy trudnych infekcjach bakteryjnych (np. gronkowiec)


Sposób użycia Miodu Manuka.
Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem, można go więc bezpiecznie spożywać w rozsądnych ilościach.

Nie należy podawać miodu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia oraz osobom mającym uczulenie na produkty pszczele.

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.

Układ pokarmowy.
Przy wspomaganiu terapii problemów układu pokarmowego (wrzodu, helicobacter, refluks, IBS), najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu 3 razy dziennie po dwie łyżeczki lub więcej, bez rozcieńczania i bez popijania wodą. Miód należy spożywać przynajmniej pół godziny przed posiłkiem. Układ oddechowy W przypadku przeziębień, bólu gardła, kaszlu, Miód Manuka należy spożywać rano i wieczorem, dwie lub więcej łyżeczek, oraz dodatkowo niewielkie ilości kilka razy w ciągu dnia, spożywane powoli, co pomoże złagodzić dokuczliwość objawów infekcji.

Odporność i dobre samopoczucie.
Najlepsze efekty w budowaniu odporności i poprawie ogólnego samopoczucia przyniesie spożywaniu jednej – dwóch łyżeczek Miodu Manuka rano (na czczo) lub wieczorem (przed snem).

Problemy dermatologiczne.
Stosując Miód Manuka w celu wspomagania leczenie problemów dermatologicznych (trądzik, egzema, zmiany alergiczne) należy go nakładać cienką warstwą na skórę i pozostawić możliwie jak najdłużej. Jeśli to możliwe - nie zakrywać, w razie potrzeby można przykryć cienką warstwą gazy.

W porozumieniu z lekarzem miód Manuka może być stosowany do wspomagania leczenia trudno gojących się ran (m.in. stopa cukrzycowa, odleżyny, rany z zakażeniami bakteryjnymi). W takim wypadku miód nakładany jest na ranę 2-3 razy dziennie, w miarę możliwości nie przykrywa go się opatrunkiem. W początkowej fazie można odczuwać zwiększony ból. Poprawa stanu rany pojawia się z reguły po dwóch, trzech dniach.
Źródło - http://swiatmanuka.pl/

Miody Manuka MGO
Miody manuka

Nasza koleżanka Karolina Kamińska
w swojej Zdrowej bajce opisuje
jak Księżniczka Atopinka
Atopowe Zapalenie Skóry
zdrową dietą leczyła.