Nierafinowany Olej Kokosowy Masło Kokosowe Zdrowotne właściwości nierafinowanego oleju kokosowego Masło kokosowe = Olej kokosowy

Inne preparaty

Start Olej Kokosowy
Nierafinowany Olej Kokosowy Masło Kokosowe Zdrowotne właściwości nierafinowanego oleju kokosowego Masło kokosowe = Olej kokosowy

Olej Kokosowy. Masło kokosowe.

Palma kokosowa Olej kokosowy Masło kokosoweZaczniemy od niespodzianki, czyli informacji o której nie wszyscy wiedzą.
Orzech kokosowy to wcale nie nie orzech tylko ogromna pestka - nasienie palmy kokosowej - wypełniona pożywnym mleczkiem.

Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.).  Wyrasta do wysokości 30 metrów.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna "drzewo o tysiącu zastosowań".

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Owoce palmy kokosowej wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Więcej o kokosie przeczytasz Tutaj>>>

Warto również przeczytać - Olej Kokosowy -
100 Sposobów na użycie oleju kokosowego.


Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).

Rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Najzdrowszy jest Olej Kokosowy BIO, Tłoczony Na Zimno, Nierafinowany.

Olej kokosowy
olej kokosowy

Skład Oleju kokosowego.
Olej kokosowy zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90%), w tym: około 44% kwasu laurynowego, do 18% kwasu mirystynowego, 11% kwasu palmitynowego, od 5 do 11% kwasu kaprylowego, od 4 do 9% kwasu kaprynowego, 6% kwasu stearynowego, około 7% kwasu oleinowego, 2% kwasu linolowego i od 0,5 do 1,5% kwasu kapronowego. Zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, a także potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Zawartość poszczególnych substancji jest uzależniona od warunków, w jakich powstał surowiec (warunków lokalnych dla poszczególnych plantacji palmowych, warunków pogodowch, nasłonecznienia itp.).

Właściwości Oleju Kokosowego.
Jest olejem nieschnącym. Po otwarciu może być zdatny do spożycia przez okres dwunastu miesięcy. W czystej postaci ma wygląd białej śliskiej masy o charakterystycznym kokosowym zapachu. Zupełnie pozbawione zapchu są oleje rafinowane (po tym możne je odróżnić od olejów tłoczonych na zimno). Temperatura topnienia oleju kokosowego - 23-26 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy jest doskonałym olejem spożywczym. Jest olejem bardzo odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia. Jest stosowany do kanapek, jako dodatek do sałatek i wszelakich dań. Poza walorami smakowymi o jego wartości decyduje przede wszystkim szereg dobroczynnych
oddziaływań na organizm.

Olej kokosowy przez wzgląd na swoje właściwości znajduje szereg zastosowań w kosmetyce. Wspaniale nawilża i odżywia skórę. Jest stosowany w czystej postaci do nacierania ciała i do masażu oraz jako dodatek do kosmetyków przy bardzo suchej i pękającej skórze, Szczególnie polecany jest dla skóry dojrzałej ze względu na mocne oddziaływanie nawilżające. Łagodzi skutki upływającego czasu i pomaga niwelować efekty starzenia.

Olej kokosowy jest polecany
przy Atopowym zapaleniu skóry - AZS oraz dla uszkodzonej przez słońce skóry jako substancja łagodząca i ułatwiająca gojenie.

Olej kokosowy jest również stosowany w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Często jest stosowany w postaci czystej do nacierania włosów, co przynosi efekty nieosiągalne w przypadku stosowania innych substancji nawilżających. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające. To decyduje o jego potencjale pozytywnego oddziaływania dla zdrowia.

Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

Olej kokosowy
olej kokosowy

Zastosowanie Oleju (Masła) Kokosowego w domu:
Do smarowania pieczywa
Jako dodatek do potraw
Do smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się, nie jełczeje)


Zastosowania zdrowotne Oleju (Masła) Kokosowego
Stosowany przeciw chorobie Alzheimera
Odżywia i wzmacnia mięśnie - szczególnie sercowy
Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając rozwój mocnych kości i zębów

Przyspiesza gojenie się ran
Działa łagodząco przy chorobach skóry (egzema)
Spowalnia procesy starzenia

Zastosowania w kosmetyce Oleju (Masła) Kokosowego
Opóźnia powstawanie zmarszczek
Ma działanie nawilżające, więc stosowany jest jako balsam do ciała
Jako maseczka do twarzy
Jedna z najlepszych odżywek do włosów (nawilża, wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek)
Nadaje się również jako krem do rąk
Nawilża i wygładza skórę

Podsumowując
Olej kokosowy jest dobry na wszystko!

Olej kokosowy
olej kokosowy